grudzień17

Kutia

dodano: 17 grudnia 2009 przez tanika


Przepis na kutię,slodki deser który przyrządzam na święta Bożego Narodzenia - zajmuję glówne miejsce na świątecznym stole.Jest niezwykle smaczna!

SKŁADNIKI:

50 dag pszenicy na kutię (jest łuskana)

50 dag maku mielonego (może być z puszki) 

1/2 szklanki rodzynek

1 szklanka miodu

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka orzechów laskowych

garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE: 

Pszenicę zalać wodą i gotować ok.20min(do miękości),odstawić do ostygnięcia.Orzechy,włoskie i laskowe ,drobno posiekać(można dać do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem).Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15min.,Do ciepłej pszenicy dodać miód,orzechy,rodzynki i płatki migdałowe - dokładnie wymieszać,można dodać jeszcze miodu lub zastąpić go cukrem brązowym - według walorów smakowych.Dać do lodówki na godzinę.Gotowe.

SMACZNEGO!!!

WESOŁYCH i SMACZNYCH SWIAT BOŻEGO NARODZENIA!!!


photo
Pszenica na kutię: Jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Pszenica jest łuskana i szybko się gotuję. Zdjęcie pochodzi z notki Kutia


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
Pipipi 17 grudnia 2009 Pipipi napisał:

A zamiast takiej pszenicy można użyć takiej jak do mleka się wsypuje (zamiast płatków)? Ona jest zazwyczaj w miodzie i z orzechami. Taka nadmuchana.


zgłoś
tanika 18 grudnia 2009 tanika napisała:

Nie,nie nadaje sie,poniewarz zrobi sie błotnista i niesmaczna:-(Pszenica łuskana ma to,że pozostaje jędrna,nie błotnista,przez co wygląda apetycznie,a smakuję naprawdę bosko:-)Taki deser "postoi" i z każdym dniem smakuję co raz lepiej!