grudzień18

Łopatka peklowana

dodano: 18 grudnia 2009 przez tanika


Proponuję marynatę do mięs na bazie octu i przypraw,łatwo sie przygotowuję i mięso po tej marynacie jest takie smaczne - sklepowe specjały się kryją!Mięso powinno się peklować conajmniej 6 dni,a może stać nawet 10-14 dni -jedyną czynnością jest codzienne przewracania mięsa,by równomiernie się zamarynowało.Piecze się tak samo jak zwykłą pieczeń,ja preferyję łopatkę z kością,poniewarz mięso jest smaczniejsze i nie wysycha,jest soczyste,ale też cudownie smakuję szynka peklowana,karczek,a nawet kotlet - najlepiej wybierać duży kawał mięsa ok.2,5 - 6,5( z kością) kg. Polecam,napewno zasmakuję!Palce lizać! 

SKŁADNIKI:

łopatka wieprzowa z kością ok.6kg

15 sztuk owoców jałowca

10 sztuk ziela angielskiego 

10 sztuk pieprzu czarnego

7 liści laurowych

10 zabków czosnku

3 łyżki cukru

5 łyżek soli

400ml octu

PRYGOTOWANIE:

Mięso włożyć do dużego naczynia(może być emaljowy garnek,ale w ten sposób by mięso było łatwo obracać ) zalać wodą tak,by mięso całkiem było zanurzone,wyjąć mięso dolać jeszcze litr wody dodać wszystkie składniki,prócz octu - gdy się zagotuję zamieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5min,wlać ocet i gotować jeszcze 2 min.

Do wystudzonej marynaty włożyć mięso i odstawić w zimne (4-8C) miejsce (spiżarka,piwnica).Codziennie obracać mięsko (6- 14dni).

Tak zapeklowaną łopatke posmarować olejem, wstawić do nagrzanego do 250 C piekarnika,piec ok.20-25min,gdy sie zarumieni zmniejszyć temp. do 180C i pies ok 40 - 50min.polewając czas od czasu powstałym sosem(sprawdzić szpikulcem,gdy leci przezroczysty "sok" - jest gotowe).Można pod koniec posmarować miodem,doda aromatu i pięknego kolou:-)Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.Gotowe! 

SMACZNEGO!!!

 


photo
Łopatka wmarynacie,7-my dzień:-): W niedzielę albo poniedziałek będzie już pieczona! Zdjęcie pochodzi z notki Łopatka peklowana


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy