grudzień18

Marynowany Boczek

dodano: 18 grudnia 2009 przez tanika


Właśnie go zamarynowałam.W tej marynacie ma postać 2-3dni - upieczony jest bardzo smaczny.Polecam!

SKŁADNIKI:

1,5 kg boczku surowego

5 ząbków czosnku

PRZYPRAWY DO MARYNATY:

Wymieszać po łyżeczce papryki słodkiej,papryki ostrej ,kolendry,majeraneku,bazylii,czabru,rozmarynu,oregano i tymianku

3 łyżeczki drobnej soli morskiej

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki cukru  

2 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego Tao -Tao

PRZYGOTOWANIE:

Boczek umyć,osuszyć i nałożyć na  plat pokrojony drobno czosnek - zwinąć.Obwiązać szpagatem.

Przyprawy do marynaty wymieszać w dużym naszyniu i włożyć tam boczek,obracać go tak,by ze wszystkich stron został obsmarowany - włożyć do woreczka,reszte marynaty wlać do niego,owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 3dni.

Nagrzać piekarnik do 220C ,wyłożyć zamarynowany boczek na blachę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego,po 20min.,gdy  się zrobi złota "skorupka",zmniejszyć temp. na 180C, w trakcie pieczenia polewać sosem który powstaje.Ogólny czas pieczenia 45 - 55min.Gotowe.

SMACZNEGO!!!


photo
Boczek w marynacie: Mój boczek właśnie się marynuję:-) Zdjęcie pochodzi z notki Marynowany Boczek


Dodaj do:


Komentarze moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy