grudzień19

Tort Rarytas

dodano: 19 grudnia 2009 przez tanika


Wyśmienity tort który bardzo łatwo się piecze,superowo wygląda i jest naprawde smaczniasty!!!Radzę jednak zrobić go 2 dni przed podaniem - nabierze smaku:-)Polecam - napewno się  uda i będzie wszystkim smakować!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

6 jajek 

20 dag cukru

1/2 szklanki kakao w proszku

12,5 dag mąki tortowej

12,5 dag mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki proszku do pieczenia

3 łyżki zimnej wody  

 SKŁADNIKI NA KREM:

2 łyżki mąki 

2 łyżki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

20 dag masła

1 szklanka cukru - pudru

5 łyżek kakao

 PONCZ DO NASĄCZENIA:

300ml wody

3 łyżki cukru brązowego

3 łyżki spyrytusu lub brendy (może też  być cherry lub amaretto) 

SKŁADNIKI POLEWY I DEKORACJI: 

10 dag białej czekolady

2 łyżki masła

kandyzowane wisienki koktajlowe

czekoladowa posypka (czarna)

pistacje lub płatki migdałowe   

 czekoladowe herbatniki lub płatki (do obsypania boków)

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody,dodać cukier - ubijać ciągle!Dodawać po jednym żółtku - ubijając.Mąki (zimniaczaną i tortową) wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia - wsypywać po jednej łyżce do powstałej masy,ciągle ubijając.Jednolite ciasto wlać na ,wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, tortownicę (srd.28 -30 cm).Wstawić do nagrzanego do 150C piekarnika,piec przy temp.170C ok. 35-45min(by odstawał od brzegów tortownicy).Zostawić w piekarniku do ostygnięcia,nie wyjmować,bo opadnie!!!

PRZYGOTOWANIE PONCZU:

Cukier rozpuścić w gorącej,przygotowanej wodzie,wystudzić i dodać alkochol - gotowym  ponczem nasączyć ostudzone i przekrojone na dwie równe części biszkopty, na 10min przed smarowaniem kremem.

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Mąkę i cukier wymieszać w ciepłym mleku,by nie było krupinek,zagotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając,pogotować 5min.(do uzyskania konsystencji śmietany) - wystudzić.Masło i cukier-puder dokładnie ubić,potem dodawać  po jednej łyżce ugotowany krem,ciągle mieszając,dodać kakao i ubić na jednolitą masę.Odstawić do lodówki na 20min.

 Nasączone biszkopty smarujemy:na dolny spód nałożyć grubą warswę kremu(odrobinę kremu zostawić na posmarowanie boków),prtzykryć drugim spodem,delikatnie docisnąć i odstawić do lodówki na 15min.Potem posmarować pozostałym kremem boki tortu  i obsypać pokruszonymi czekoladowymi herbatnikami lub płatkami czekoladowymi - wstawić do lodówki na 10min.

 W tym czasie przygotować polewę: w rondelku roztopić masło i białą czekolade - ciągle mieszając, ciepłą polewę (by nie zastygła - bo się nie wyleje) wylać na górę tortu i rozprowadzić nożem lub szpatulką w ten sposób,by "skrapiała się " na boki tortu,niczym wosk.Udekorować wisienkami,posypką i posiekanymi pistacjami lub płatkami migdałowymi i do lodówki.Gotowe.

SMACZNEGO!!!


photo
tort Rarytas: Propozycja dekorowania - biała czekolada,posiekne pistacje,czekoladowa posypka i wisieńki koktajlowe kandyzowane. Zdjęcie pochodzi z notki Tort Rarytas


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy