grudzień20

Owoc granatu

dodano: 20 grudnia 2009 przez tanika


Uwielbiam słodko-kwaśny smak ziarenek granatu,świetnie się łączą z sałatkami,dodają intensywnego smaku i też dekorują,swoim rubinowym lub czerwonym kolorem.Prócz cudownego smaku,granat ma bardzo dużo witaminy C,zawiera też fosfor i taninę,fitoestrogeny - chronią przed rakiem i dla tego granat jest nazywany tarczą antyrakową!Polifenoly - walczą z wolnymi rodnikami,wiec wskazane dla oczyszczania organizmu!

Granat pokrywa twarda ,czerwona lub żółta,lśniąca skórka - w środku purpurowe "ziarenka".Ceniony dzięki soku,aby go "wydostać" wystarczy poturlać po blacie cały owoc,mocno naciskając - zrobić dziurkę nożem i postawić "otworem "w dół, na szklankę - sok wycieknie.

Dodaje sie owoce do sałatek,sosów i jako przyprawa do ryb i drobiu - wyśmienity smak:-)

 


photo
Owoc granatu: Owoc w całości,twarda czerwona skóra. Zdjęcie pochodzi z notki Owoc granatu


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy