Właśnie upiekliśmy z mężem ciasto,według przepisu teściowej,pierwszy raz go robiliśmy własnoręcznie,bo wcześniej zawsze piekła nasza mamusia.Ale nie było kłopotów:łatwo się go przygotowuje i zwykłe składniki.szybko się piecze,a smakuję wyśmienicie!!!
Potrzebne jedynie dwie blaszki o podłużnym kształcie - szerokośc to już kwestia wyboru,my piekliśmy w 55dług. i 15 szer.
Z jednego ciasta robi sie dwa kolory (do 1 części sie dodaje kakao),potem trzeba trocha się "pobawić - pociąć i posmarować kremem,czekoladą,kroi się te ciasto na wskos - wygląda bardzo efektownie,jak zeberka,pas jasny i ciemny!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
37 dag cukru
50 dag mąki krupczatki
6 żółtek
10 łyżek wody
15 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
SKŁADNIKI NA KREM:
250ml. zimnego mleka
3 łyżki mąki krupczatki
1 opak. cukru waniliowego
20 dag, masła
37 dag. cukru- pudru
POLEWA:
15 dag. czarnej czekolady
2 łyżki masła
płatki migdałowe do posypania
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Białka odzielić od żółtek,dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane.Resztę składników połączyć i zmiksować na jednolitą masę (powoli,bo jest bardzo sprężysta) - wymieszać delikatnie z białkową pianą,by sie połączyły.Ciasto podzielić na dwie równe porcje(od tego zależy kształt ciasta,czesci muszą być identycznej wysokości!),do jednej porcji dodać kakao i wymieszać dokładnie.Ciasta wlać do, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką, krupczatką,blaszek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.170C ok 25- 30min,(by odstawało od boków).Wystudzić.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
125 ml.mleka wlać do rondelka i podgrzewać,w 125 ml.zimnego mleka wymieszać 3 łyżki krupczatki i cukier waniliowy - wlać do gotującego się mleka,zagotować ciągle mieszając.Wystudzić.Masło i cukier-puder - zmiksować na jednolitą masę - dodać do wystudzonego kremu,dokładnie wymieszać.
Wystudzone ciasto pokroić na kromeczki o szer.2 - 2,5 cm - podzielić na równą ilośc cisto ciemne i jasne - będzie dwa ciasta czarno- białych!Smarować kremem układając kawałek jasny,kawałek ciemny i t.d.W ten sposób zrobić dwa ciasta jednakowej długości( na zdjęciu jedno!).Resztką kremu posmarować górę ciast (2 zdjęcie) i dać do lodówki na 20min.
Czekoladę rozpuścić z masłem - ciągle mieszając,gdy ostygnie(by nie była gorąca,ale płynna - łatwiej się smaruję),wylewać łyżką na ochłodzone ciasta i delikatnie rozprowadzać.
Posypać górę podsmażonymi migdałami - 5 min. na wolnym ogniu,delikatnie mieszając.Ciasto dać do zimnego miejsca .Gotowe.
SMACZNEGO!!!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy
Śledź bloga: RSS Dodaj do ulubionych blogów