grudzień26

Kutia Ukraińska

dodano: 26 grudnia 2009 przez tanika


W Wigilie i Boże Nrodzenie ten deser jest na honorowym miejscu na stole,bo prócz pysznego smaku,jest symbolem dostatku,dobrobytu i bogatstwa!!!

SKŁADNIKI:

500 g pszenicy łuskanej 

700 g maku mielonego lub gotowej masy makowej

1/2 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki orzechów włoskich 

1/2 szklanki migdałów w płatkach lub siekanych 

250 g  rodzynek sułtańskich

1 szklanka miodu

1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE:

Pszenicę zalać wodą,ponad dwa cm.wyżej  ziaren i gotować 15min.na wolnym ogniu( by była mięka,ale jędrna) - odstawić do ostygnięcia,nie odcedzać.Mak żmielić lub przygotować  ten z puszki.Orzechy (włoskie i laskowe) pokroić drobno ,migdały posiekać lub dodać płatki migdałowe.Rodzynki sparzyć wrzątkiem.W przygotowanej ciepłej wodzie rozpuścić miód.Do ciepłej pszenicy wsypaś pokrojone orzechy,migdały,dodać mak,sparzone rodzynki, i wlać wodę z miodem,można doprawić cukrem brązowym do smaku - wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kutia Ukraińska: Gotowy deser - słodki i pożywny smakołyk Zdjęcie pochodzi z notki Kutia Ukraińska


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy