grudzień28

Spagetti Frutti di Mare

dodano: 28 grudnia 2009 przez tanika


Jestem zwolenniczką owoców morza,wrecz uwielbiam różnego rodzaju "stworki morskie",ryby,algi.Przyrządzam te spagetti z sosem z pomidorów,dodaję krewetki,małże,ośmiorniczki i surimi z mięsa krabowego,jeśli nie ma surowego,o co często ciężko,poprostu kupuję puszkowane - szbciej się przyrządza taki sos,dosłownie pare minutek i jest również smaczny!

SKŁADNIKI NA SOS:

4 pomidory

1 puszka małż (ok150 - 200g)

1 puszka ośmiorniczek (ok.125 - 150g)

1 op. surimi z krabów (250g)

200g krewetek (mogą być z puszki)

1 słoiczek kaparów(100g) 

1/2 puszki groszku

3 ząbki czosnku 

1/2 szklanki soku pomidorowego

1/2 słoiczka przecieru pomidorowego 

sól i pieprz 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 OPAKOWANIE SPAGETTI

PRZYGOTOWANIE: 

Spagetti ugotować al dente według przepisu na opakowani,w tym czasie przyrządzić sos:

W woku lub glębokiej patelni rozgrzać oliwe,wrzucić na nią pokrojony czosnek,podsmażyć mieszając,wlać 1/2 szklanki soku pomidorowego.Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę,usunąć gniazdka,pokroić i wrzucić na patelnie(można usuwać nasionka,ale nie zawsze to robię),mieszając dusić je 5min.,dodać wszystkie owoce morza:surimi pokroić wcześniej na kawałki (ok2cm),jeśli krewetki są surowe,to sparzyć je wrządkiem i oczyścić z pancerzyka i kanalika ogonowego - dodać do sosu. Mieszając dusić na wolnym ogniu 5min,dodać kapary,groszek zielony i przecier pomidorowy - dusić 2 minuty.Doprawić solą i pieprzem.

Wyłożyć spagetti na półmiski,na spagetti dać porcje sosu i posypać liśćmi bazylii lub pokruszyć kostkę Knorr Bazylia.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Spagetti Frutti di Mare: Propozycja podania,można posypać bazylią. Zdjęcie pochodzi z notki Spagetti Frutti di Mare


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
whisper2 28 grudnia 2009 whisper2 napisała:

wygląda pysznie...


zgłoś
tanika 29 grudnia 2009 tanika napisała:

O tak!Smakuję też wyśmienicie:-)