grudzień28

Zupa grzybowa

dodano: 28 grudnia 2009 przez tanika


Mój mąż ją przyrządza na rybich głowach,po karpiach,łososiu lub pstrągu,ale można też ugotować tylko na kostkach grzybowych - jest pyszna!Mieszamy zawsze prawdziwki z pieczarkami i dodajemy do tej zupki kluseczki,odrobinę zabielamy,ale można nie zabielać jej wcale - to już zależy od smaku i upodobań indywidualnych.Grzyby (prawdziwki,borowiki) należy dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie,przed gotowaniem odcedzić. 

SKŁADNIKI:

1 rybia głowa

25 g prawdziwków lub borowików  

50 dag pieczarek

2 kostki grzybowe 

200ml śmietany 18%

sól i pieprz

NA KLUSECZKI:

1 jajko 

3 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować trzy litra wody,do wrządku włożyć głowe rybną,namoczone grzyby,kostki i gotować około 20min.Delikatnie wyjąc głowe rybną,do wywaru dodać pokrojone w plasterki pieczarki - gotować 15min.W tym czasie przygotować ciasto na kluseczki:rozbić jajko i roztrzepać,dopdawać po łyżce mąki,ciągle mieszając,aż powstanie jednolita masa - wlewać delikatnie ,by powstawały małe kluseczki - gotować 5min,doprawić do smaku solą i pieprzem.Zachartować śmietanę: dodać pare łyżek gorącej zupy do śmietany i mieszać,znowu dodać zupy - i tak do momentu,aż śmietanka bedzie ciepła,wlać do zupy,mieszając i wyłączyć.Można doprawić natką pietruszki.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 

 

 


photo
Zupa grzybowa: Widać borowiki,pieczarki i kluseczki,zuka zabielana,ale można bez śmietany podawać. Zdjęcie pochodzi z notki Zupa grzybowa


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy