grudzień30

Ćwikła z chrzanem

dodano: 30 grudnia 2009 przez tanika


Przyrządzam ją z czerwonych buraczków i chrzanu,uwielbiam jako dodatek do mies - słodkawo ostry smak dodaje pikanterii,jednocześnie buraki są bardzo zdrowe,a chrzan przyśpiesza trawienie.Same korzyści i jakie smaczne:-)Chrzan dodaje świeży,ale jeśli trudno czasami kupić,to zastepuję tym ze słoiczka.Ćwikła może stać w lodówce dosyć długo,tylko dać ją do słoiczka z pokrywką,by nie zwietrzała!

SKŁADNIKI:

5 średnich czerwonych buraków

1 łodyga chrzanu świeżego (ok.20cm.dł),lub 2 łużki ze słoiczka

1/2 kieliszka octu winnego

2 łyżeczki cukru

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyć,włożyć do garnka i zalać zimną wodą,gotować na wolnym ogniu do miękości(ok. 45min.).Wystudzić,obrać ze skórki,zmiksować lub zetrzeć na tarce na papkę.Chrzan namoczyć w zimnej wodzie na 15min.poobierać ze skórki i zetrzeć na tarcę na papkę.Wymieszać z buraczkami (chrzan dodawać stopniowo,by "wyregulować"ostrość według upodobań!!!),dodać ocet,cukier,doprawić solą i pieprzem do smaku - dokładnie wymieszać.Włożyć do słoiczka z pokrywką - by nie zwietrzał.Dać do lodówki.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Ćwikła z chrzanem: Świetnie wygląda i smakuję też:-) Zdjęcie pochodzi z notki Ćwikła z chrzanem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy