styczeń1

Biały ryż z sosem słodko-kwaśnym

dodano: 1 stycznia 2010 przez tanika


 

Bardzo smakuje mi ryż,moja rodzina też go uwielbia,dla tego często gotuję.Szczegułowo smakuję z sosem słodko- kwaśnym który przyrządzam z filetami z kurczaka - świetne,lekkie i bardzo smaczne danie. 

SŁADNIKI DO SOSU: 

500 g filetów z kurczaka

2 pomidory

1 szklanka soku pomidorowego

1 puszka kukurydzy 

1 puszka ananasa krojonego w kostkę lub pół świeżego

3 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 szklanki syropu z ananasa lub wody z cukrem brązowym

sól i pieprz 

3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

 Filety z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić w kostkę - do rynnika wlać olej,rozgrzać i wrzucić filety - smażyć ,na ostrym ogniu,ciągle  mieszając,na złoty kolor.Wlać sok pomidorowy i dusić na wolnym ogniu 15min.Pomidory sparzyć wrządkiem,zdjąś skórkę, pokroić w ćwiartki i włożyć do rynnika z filetami,dusić.Ananas (świeży pokroić i dodać cukier,wymieszać - całość dodać)z puszki odcedzić syrop i włożyć do sosu,dusić jeszcze 10min.Kukurydzę odcedzić i dodać do sosu.Trzy łyżeczki przecieru dodać do syropu z ananasa(jeśli był świeży ananas z cukrem,to przecier dodać odrazu do sosu),rozpuścić,dodać do  całości,wymieszać,pogotowac 5min.i doprawić według uznania solą i pieprzem,można dodać odrobinę cukru brązowego - nada specyficzny pyszny smak.

Ryż biały ugotować według przepisu na opakowaniu,wyłożyć na talerz ryż,polać sosem i podawać,można posypać natką lub bazylią.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Ryż biały z sosem słodko-kwaśnym: Propozycia podania,można posypać natką pietruszki lub liśćmi bazylii Zdjęcie pochodzi z notki Biały ryż z sosem słodko-kwaśnym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy