styczeń4

Kluski sląskie

dodano: 4 stycznia 2010 przez tanika


Pyszne kluseczki które są specjałem mojego męża,ale ja czasami też się angarzuję:-)Są nieziemsko pyszne i delikatne, bardzo łatwo je przyrządzić.Czsami robimy ich wiecej,kładę każdą osobno na tace i owijam folią - pyszne jedzenie na dwa,trzy dni,tylko ugotować(4-5min.) i gotowe:-)

SKŁADNIKI:

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana(ok.500gr)

2 jajka 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaczki poobierać i ugotować do miękąści,przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmiksować - by nie powstały grudki.Daś do miski i ostudzić.Wyrównać ziemniaczki i podzielić na cztery równe części,czwartą część wybrać na pozostałe ziemniaczki,a w to miejsce wsypać makę ziemniaczaną(by była równa czwarta częsć ).Wbić jajaka i zagnieść gładką masę,jeśli będzie zbyt kleista można dodać jeszcze 1 jajko.Formować kuleczki jednakowej wielkości(według uznania),delikatnie spłaszczyć i zrobić wgłębienie po środku(dla sosu) - gotować w 3min.Jeśli gotujemy na drugi dzień,to 5min.Podawać z sosami i sałatką.Gotowe! 

SMACZNEGO!!!

 


photo
Kluseczki śląskie: Kluseczki podajemy z sosem mięsnym - pychota!!! Zdjęcie pochodzi z notki Kluski sląskie


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
Konto usunięte 4 stycznia 2010 Konto usunięte napisała:

Ja również uwielbiam kluchy śląskie:) mniam:)


zgłoś
tanika 5 stycznia 2010 tanika napisała:

Racja - smakota!!!