styczeń4

Wieprzowina duszona w sosie sojowym

dodano: 4 stycznia 2010 przez tanika


 

Przyrządzam wieprzowinę w sosie sojowym z Tao Tao - wyśmienicie smakuje i mięso nabiera aromatu,jest tak miękie i delikatne,aż rozpuszcza się w ustach,odrobina czosnku wzmacnia smak - pychota!!!

SKŁADNIKI:

800 - 1000 g wieprzowiny bez kości (łoparka,szynka lub karkówka)

1 litr wody

4 łyżki sosu sojowego 

3 ząbki czosnku  

szczypta majeranku i rozmarynu 

3 łyżki oleju do smażenia 

mąka do panierki

Sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso opłukać,osuszyć i pokroić na nieduże plastry,opruszyć delikatnie solą i pieprzem - opanierować mąką i wyłożyć na rozgrzaną patelnie,obsmażyć na ostrym ogniu na złoty kolor(ok5-7min. na każdą stronę), włożyć do wody,dodać przyprawy,sos sojowy  i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękości(ok. 40 - 50min.)można podlewając czas od czasu odrobiną przegotowanej wody.Doprawić do smaku solą i pieprzem,czosnek przepuścić przez praske i dodać do sosu.Można zagęścić odrobiną  mąki,wcześniej podrumienionej na patelni,a gdy wystygnię dolać zimną wodę i dokładnie wymieszać - by nie było grudek,jednolity gęsty płyn wlać do sosu,mieszając pogotować 3min.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Wieprzowina duszona w sosie sojowym: Już gotowa - mięka i aromatyczna!Podawać z chlebem,kaszą lub ziemniaczkami,kluskami. Zdjęcie pochodzi z notki Wieprzowina duszona w sosie sojowym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
Konto usunięte 5 stycznia 2010 Konto usunięte napisała:

wygląda pysznie, mniam...


zgłoś
tanika 5 stycznia 2010 tanika napisała:

A smakuję jeszcze liepiej...:-)