styczeń5

Zupa Czanachy

dodano: 5 stycznia 2010 przez tanika


 

 Tą smakowitą zupę,która jest speciałem kuchni gruzińskiej, często gotowała moja mama - uwielbiałam jej smak i teraz często gości też na naszym stole,prawda troszka "odchudzona" bo bez zagęszczenia,ale jest przepyszna! Czanachy charakteryzują się tym,że to zupa na mięsie baranim( ciężko czasami kupić,więc można zastąpić wieprzowiną lub cielęciną,ale z baranim jest najsmaczniejsza!!!) i zagęszczona jak leczo czy gulasz(też oszczędnie:-)) - jest ostra w smaku i bardzo pożywna,pracochlonna ,ale warto ją ugotować!!!!

SKŁADNIKI :  

3 litra wody

800 g mięsa baraniego

1 szklanka fasoli białej

8 ziemniaków

papryka ostra  i słodka

5 łyżek mąki do zagęszczania 

1 kostka bulionu z liściem laurowym i zieliem angielskim

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso umyć i osuszyć,pokroić w cieńkie paseczki i podsmażyć na ostrym ogniu z odrobiną oleju - by zazłotiło się.Włożyć do garnka fasolkę(moczoną na noc w zimnej wodzie - by szybciej się ugotowała),kostkę i mięso podsmażone - gotować pod przykryciem ok.40min.W tym czasie ziemniaki obrać,umyć i osuszyć,pokroić w słupki i usmażyć na oleju do złotego koloru - włożyć do zupy i gotować jeszcze 10min.Doprawić do smaku papryką ostrą i słodką,solą i pieprzem.Mąke usmażyć na suchej patelni do złotego koloru(ciągle mieszać,bo się przypali),ostudzić,do zimnej mąki wlać 100ml zimnej wody i rozpuścić make,by nie było grudek,jednmolity płyn wlewać do gotującej się zupy,ciągle mieszając(przy odchudzaniu warto zrezygnować z zagęszczania) - gotować 5min.Podawać.Gotowe! 

SMACZNEGO!!!


photo
Zupa Czanachy: Ja teraz jem wersję "odchudzoną" - ale ta zagęszczona jest o wielę pyszniejsza :-) Zdjęcie pochodzi z notki Zupa Czanachy


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy