styczeń6

Ciasto Ruskie

dodano: 6 stycznia 2010 przez tanika


Te ciesto jet specialnością mojej teściowej - świetnie smakuje,ma wspaniały miodowy posmak i aromat :-)Gdy się upiecze, ciasto jest twarde,ale posmarowane kremem i dżemem po dniu nabiera smaku i robi sie miękie - aż topi się w buzi,pychota!!!

SKŁADNIKI NA CIASTO: 

0,5 mąki

80 g margaryny 

2 łyżki miodu

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

150 g cukru - pudru

1/2 opak.budyniu czekoladowego

 

SKŁADNIKI NA KREM:

2 szkl.mleka

3 łyżki kaszy mannej

200 g masła

200 g cukru - pudru

1 op.cukru waniliowego

 

Będzie potrzebny gęsty dżem do posmarowania  dolnego spodu.  

 

POLEWA:

125 g cukru

125 g masła lub margaryny

3 łyżki kakao

 

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem - ppudrem,dodać śmietanę  i miód - zmiksowac,przesiać mąke dodać do niej sodę i budyń,wsypywać po jednej łyżce do ciasta i ciągle miksowac.Gotową masę podzielić na 4 równe części i upiec cztery cieńkie spody.Ostudzić.

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Zagotować mleko,wsypać kaszę manną i ciągle mieszając pogotować 3min. - wystudzić,dodać margarynę i cukier - puder,wanilię - dokładnie zmiksować na jednolity krem.Włożyć do lodówki na 10min. 

Posmarować ostudzone spody - dolny posmarować gęstym dżemem (ja daję sliwkowy lub wiśniowy - świetnie się komponują z tym ciastem),dwa pozostałe spody posmarować kremem grysikowym.

 W rondelku rozpuścić masło i cukier,wsypać kakao i pogotować do zagęszczenia ok 10min.Na górę kremu wylać wystudzoną polewę czekoladową,posypać wiórkami kokosowymi,orzeczkami kruszonymi  lub inną posypką według uznania.Odstawić na dobę w chłodne miejsce.Gotowe! 

SMACZNEGO!!!

 


photo
Ciasto Ruskie: Po dobię ciasto z twardego robi się puszyste i takie smakowite :-) Zdjęcie pochodzi z notki Ciasto Ruskie


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy