Makaronową zapiekankę,którą uwielbia moja rodzina,przyrządzam z makaronu świderek lub rurek i mięsa wieprzowego(łopatkę lub karczka),czasami dodaję też mięso z kury,z rosołu.Swietne danie na gorąco i na zimno też:-)
SKŁADNIKI:
250 g makaronu
600 g mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
olej do smażenia
150 g żółtego sera
1 kostka mięsna
1 łyżka masła do formy
sól, pieprz i słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć,osuszyć i pokroić na kawałki,rozgrzać odrobinę oleju na patelni,mięso podsmażyć na ostrym ogiu(by nie puściło soku),aby nabrało złotego koloru.Cebulę obrać i pokroić w kostkę - włożyć do mięsa i podrumienić.Zmniejszyć ogień i wlać 250 ml wody,dodać kostkę mięsną - duśić mięso przez 25 - 35min.(do miekości).Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę,podduśić na łyżce oleju ok.5-7min.
Ugotować makaron według wskazówek na opakowani,skracając czas gotowania o 5min,przecedzić.Mięso( z odrobiną sosu,który powstał w trakcie duszenia) i duszone warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem - włożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia,górę posypać startym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 170 C ok.20min (do złotawego koloru sera).Pokroić na kawałki i podawać z zieleniną,można jeszcze polać sosem.Gotowe!
SMACZNEGO!!!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Śledź bloga: RSS Dodaj do ulubionych blogów
bardzo fajna:)