styczeń8

Soczysta drobiowa wątróbka

dodano: 8 stycznia 2010 przez tanika


Tą wątróbkę przyrządzam w delikatnym sosie,dzięki któremu jest soczysta i bardzo łagodna,ma niesamowity smak i aromat .Podaję na serduszkach z chleba posmarowanych masłem,masełko dodaję słodkawy posmak,który świetnie się lączy w całości - pychota!!!

SKŁADNIKI:

500 g wątróbki drobiowej

1 cebula

1 kostka mięsna

300 ml wody

mąka do panierowania

olej do smażenia

3 kromki pieczywa (według smaku)

masełko do smarowania

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Wątróbkę umyć,usunąć błonki,osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem,włożyć do glębokiej miseczki,posypać obficię mąką i obtoczyć dokładnie każdy kawałek.Glęboką patelnię lub wok rozgrzać,dodać odrobinę oleju i włożyć opanierowaną wątróbkę - smażyć na średnim ogniu przez ok. 4-5min,delikatnie mieszając.Cebulkę obrać,pokroić w piórka i dodać do wątróbki,posmażyc jeszcze 2- 3 min.Wlać wodę - wymieszac i zagotowac,dodać kostkę,gotować na małym ogniu,pod przykryciem 15- 25 min.(do miękości wątróbki),czas od czasu mieszając.Z chleba wykrawać, foremka do ciasteczek ,serduszka,posmarować masłem.Dawać na talerze chlebowe serduszka z masełkiem,na nie wyłożyć porcję wątróbki i polać sosem,można dodać natkę pietruszki lub koperku,podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Soczysta drobiowa wątróbka: Podana z chlebowymi serduszkami z masełkiem,polana sosem - pychota!!! Zdjęcie pochodzi z notki Soczysta drobiowa wątróbka


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
Konto usunięte 8 stycznia 2010 Konto usunięte napisała:

wygląda smakowicie:))


zgłoś
tanika 8 stycznia 2010 tanika napisała:

Smakuję również :-)