styczeń8

Złota cukinia z ostrym sosem

dodano: 8 stycznia 2010 przez tanika


Cukinię uwielbiam,zwłaszcza usmażonąw taki sposób i podaną z sosem - zajmuję dosłownie parę minut,a smakuję wysmienicie,chrupiąca słodkawa cukinia i ostry sos  :-)

SKŁADNIKI:

2 małe cukinie

mąka do panierowania

odrobina oleju do smażenia

3 łyżki  gęstego jogurtu

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

pieprz czarny,sól i papryka ostra

 

PRZYGOTOWANIE:

 Cukinię pokroić na plasterki o grubości 1cm.,włożyć do miseczki,posolić i dokładnie wymieszać - odstawić na 10min.by zmiękły.Odcedzić płyn,cukinię delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem,posypać maką i obtoczyć je dokładnie - wykładać na rozgrząną patelnie z odrobiną oleju,smażyć po 3 min. z każdej strony,na złoty kolor.

 Jogurt wymieszać z majonezem,czosnek obrać i przpuścić przez praskę do czosnku,dodać do sosu,doprawić odrobiną soli,czarnym pieprzem - wymieszać dokładnie.Włożyć do sosjerki i z góry posypać ostrą papryką.Podawać razem z cukinią i pieczywem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Złota cukinia z ostrym sosem: Propozycja podania - pyszna i zdrowa przekąka :-) Zdjęcie pochodzi z notki Złota cukinia z ostrym sosem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy