styczeń9

Pilaw z mięsem baranim

dodano: 9 stycznia 2010 przez tanika


 

Tą wschodnią pyszną potrawę przygotowywała moja mama,ja też gotuję ją dla rodziny.Klasyczna wersja jest z mięsem baranim,ale można go zastapić wołowiną lub wieprzowiną - doprawiony ostrymi przyprawami świetnie smakuję.Polecam!!!

SKŁADNIKI:

250 g ryżu białego 

600 - 700 g mięsa baraniego

1 cebula

1 łyżka przecieru pomidorowego 

1 kostka bulionu z Zielem angielskim i liściem laurowym

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

3 ząbki czosnku

sól i pieprz  

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE: 

 Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę,włożyć do miski,posypać przyprawami i włożyć do lodówki na 25min.

 Zamarynowane mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podrumienić na ostrym ogniu.Zmniejszyć ogień,dodać do mięsa pokrojoną w talarki cebulę,podsmażyć ,włożyć przecier pomidorowy i 100ml wody -poddusić jeszcze ok.20 min.,pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek - wymieszać,doprawić do smaku i przykryć.

  Ryż umyć pod bieżącą wodą( by nie był klejący po ugotowaniu),ugotować z kostką rosołową według wskazówek na opakowaniu,skracając czas o 5min. 

 Rozgrzać piekarik do 150 C.Ryż wymieszać z miesem,dolać 100ml wody(by nie wyschną),włożyć do rynnika  i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec pod przykryciem 15 min.Podawać posypany natką pietruszki.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Pilaw z mięsem baranim: Tak podaję już gotowy pilaw - smakota!!! Zdjęcie pochodzi z notki Pilaw z mięsem baranim


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy