styczeń10

Fasolka po bretońsku

dodano: 10 stycznia 2010 przez tanika


 Jest speciałem mojego męża,uwielbiamy to danie - smakuję pysznie!Przyrządzamy z fasolki jaś,którą wczesniej na noc moczę (szybciej się gotuję).Można ją zagęszczać,by miała kremową konsestencją,ale my nie zawsze zagęszczamy - zajwe kalorie :-)

SKŁADNIKI:

400 g fasolki

500 g kiełbasy ślązkiej lub domowej 

400 g podgarliny lub boczku wędzonego

1 cebula

1 łyżeczka papryki ostrej

2 łyżeczki papryki słodkiej 

120 g przecieru pomidorowego

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

cukier,sól i pieprz 

3 łyżki mąki ziemniaczanej ( do zagęszczenia)

odrobina oleju do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

  Fasolkę umyć,zalać zimną wodą i zostawić na noc,rano dolać 2L wody,dodać ziele angielskie,liście laurowe i odrobinę soli - gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20min.

  Kiełbasę pokroić na plasterki,boczek lub podgarlinę  - w paseczki,podsmażyć ,na patelni posmarowanej odrobiną oleju ,na złoty kolor.Cebule obrać i pokroić w kosteczkę,dodać do kiełbasy i smażyc jeszcze 5min.,dodać przecier pomidorowy,paprykę słodką i ostrą,pieprz czarny - wymieszać i poddusic 5min.Delikatnie wyłożyć całość do gotującej sie fasolki,wymieszać i gotować razem 20min.Zagęścić - 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody,wlać ,mieszając, do gotującej sie fasolki - zagotować.Doprawić do smaku cukrem,solą i pieprzem,podawać.Gotowe!


photo
Fasolka po brytońsku: Smakowita fasolka - palce lizać ;-) Zdjęcie pochodzi z notki Fasolka po bretońsku


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy