styczeń12

Śnieżno - białkowe jeżyki

dodano: 12 stycznia 2010 przez tanika


 Pyszne ciasteczka z białkową, "hartowaną" pianą - są bardzo słodkie,pyszne - zwłaszcza zajadają sie nimi dzieci.Robię je na spodach kruchych,ciasto robię sama,ale gdy nie mam czasu,to kupuję gotowe w markecie(jak na zjęciu),oczywiście swoje ciasto jest lepsze ;-)Daję na spód kwaśną,gęstą marmoladę - przełamuję tą słodycz i świetnie się kąponuję z ciastem !

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

3 szklanki mąki - krupczatki

250 g margaryny

3 łyżki cukru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM:

5 schłodzonych białek 

200 g cukru - pudru

1 op.cukru waniliowego

 

Będzie potrzebny - kwaśny gęsty dżem lub marmolada i posypka czekoladowa.

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO: 

  Margarynę posiekać nożem z mąką,dodać żółtka utarte z cukrem,proszek do pieczenia - zagnieść jednolite ciasto.Rozwałkować na grubość .5 mm i wyciskać szklanką koła(sred.10-12cm),brzegi uformować palcami,by były wyższe rozłożyć na blaszcę z papierem do pieczenia ,lub wyłożyć ciastem foremki do tartaletek o srd.12cm - wstawić do nagrzanego pekarnika i piec ok.15 - 20min w temp.170C - na złoty kolor.Wystudzić.

 PRZYGOTOWANIE KREMU:

 Białka ubijać ,trzymając naczynie nad garnkiem z gotującą sie wodą,ok 8 -10min,pod koniec ubijania dodać cukier -puder ubijać na sztywną,łśniącą pianę,zdjąć z "kąpieli wodnej" i ubijać jeszcze ok.3min,by piana schłodziła się - przygotowana w ten sposób nie spada i nie zmienia swojego kształtu!

  Kruche spody smarować cieńką warstwą marmolady lub gestego dżemu,potem ponakładać łyżką krem po równo na każde ciastko - poruszać łyżką w górę,w dół kilka razy,by tworzyły sie finezyjne "kolce" - posypać czekoladową posypką i włożyć do lodówki - schłodzić.Gotowe!!!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Snieżno - białkowe jeżyki: Moje ciastka tym razem na kupnych spodach - domowe ciasto jednak jest o wielę pyszniejsze!!! Zdjęcie pochodzi z notki Śnieżno - białkowe jeżyki


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy