styczeń15

Kurczak w sosie białym z kaszą

dodano: 15 stycznia 2010 przez tanika


 Moim sposobem na ugotowane w niedzielnym rosolę mięso kurczaka jest sos biały - dodaje wysmienitego aromatu i cudownego smaku mięsu,dodatek warzyw doskonalę się łączy z potrawą ,a podany z kaszą stanowi sycące i bardzo smaczne danie!!!

SKŁADNIKI:

2 ćwiertki z kurczaka

1/2 puszki groszku

1 cebula

2 marchewki

3 łyżki soku z cytryny

300 g śmietany 18%

3 łyżki masła

1 łyżka oleju  

sól i pieprz 

200 g kaszy greczki

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso ugotować w rosolę,na półtwardo,ostudzić i obrać z kości - pokroić w kostke.W rynniku lub głębokiej patelni rozgrzać masło z olejem(by sie masło nie paliło),włożyć mięso i podrumienić.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,dodac do mięsa i podsmażyć na złotawy kolor.Marchewke obrać,zetrzeć na tarcę o grubych oczkach,dodać do mięsa,wlać 100g wody,wymieszać  - dusić ok.5 - 8 min.Śmietanę dodawać po łyżcę,ciągle mieszając,by nie powstały grudki,dodać groszek i zagotować - poddusić jeszcze 5min.Wlać sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem - wymieszać,nie gotować, i zostawić pod przykryciem.

 Kaszę greczkę ugotować według przepisu na opakowaniu.Na talerze wyłożyć porcje kaszy,polać obficię sosem z mięsem i warzywami,można posypać natką pietruszki lub koperkiem,podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kurczak w sosię białym z kaszą: Moja propozycja podania,można posypać zieleniną:-)Pychota i bardzo sycący!!! Zdjęcie pochodzi z notki Kurczak w sosie białym z kaszą


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy