styczeń16

Babka Parzona

dodano: 16 stycznia 2010 przez tanika


 Ta babka jes wyśmienita - delikatny maślany smak,i ten aromat...

Pieczę ją według przepisu mojej teściowej - zawsze się udaje,łatwo i szybko się ją robi,pięknie rośnie,wiec należy pamiętać,że foremkę należy wypełniać ciastem do połowy(bo inaczej "ucieknie" ciasto ), idealna z pudrem lub polewą czekoladową :-)

SKŁADNIKI:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej 

4 łyżki mąki ziemniaczanej

125 g margaryny mlecznej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego 

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mąki : zimniaczaną i pszenną,wymieszać w miscę,dodać proszek do piczenia - przesiać przez sito (będzie lepiej rosnać).Białka oddzielić od żółtek.Margarynę roztopić w naczyniu na wolnym ogniu,by była płynna.

 Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier - ubijać,dodawać po jednym żółtku - ubić.Dodawać po jednej łyżcę mieszankę z maki i proszku - ubijać.Do powstałego ciasta wlać ciepłą margarynę i wsypać cukier waniliowy - dokładnie ubić.

 Foremkę do babki ( z kominkiem) - wysmarować margaryną lub masłem,napełnić ciastem(ma siegać do połowy lub troszeczka wyżej),wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturzę 170C ok. 25 min.zmniejszyć temperaturę do 150C i piec jeszcze 20 min.(by odstawału brzegi i był złoty kolor),wyłączyć piekarnik i podchylić drzwiczki,po 10 min.wyciągnąć babkę,wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Babka Parzona: Uwielbiam ten maślany smak i aromat wanilii - coś pysznego!!! Zdjęcie pochodzi z notki Babka Parzona


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy