styczeń17

Makaron Boscaiola

dodano: 17 stycznia 2010 przez tanika


 Te świetne danie  włoskie uwielbiam przyrządzać z salami lub wędzonym boczkiem pancetta,ale można zastąpić go także polskim wędzonym boczkiem:-)Makaron daję kokardki lub penne. Pyszne danię,polecam:-)

SKŁADNIKI:

400 g makaronu

3 łyżki masła

1 łyżka oliwy

200 g salami lub boczku pancetta

200 g pieczarek

350 ml śmietany 18%

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki tartego parmezanu

sól i pieprz 

 

PRZYGOTOWANIE:

 Makaron ugotować ai dante w dużej ilości wody,przecedzić.

 Boczek lub salami cięko pokroić.Grzyby umyć i pokroić w plasterki.Cosnek obrać i pokroić w plasterki.

Na patelni roztopić masło i dodać oliwę.Włożyć boczek lub salami podsmażyć ok.5 min.mieszając.Dodać pieczarki i czosnek - posmażyć jeszcze 5 min.Dodać śmietanę,ciągle mieszając,by nie powstały grudki,dodać pieprz i sól do smaku - gotować na małym ogniu 6 min.Dodać starty parmezan i  gotować kolejne 3 min.,aż ser się rozpuści.Sos wlać do makaronu,wymieszać i podawać na dużym półmisku lub porcjami,udekorowany parmezanem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Makaron Boscaiola: Gotowe danie - pycha!!!Z boczkiem jest też bardzo smaczniaste:-) Zdjęcie pochodzi z notki Makaron Boscaiola


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
KulinarnaWen 4 listopada 2011 KulinarnaWen napisał:

Parmezan, pancetta, oliwa, makaron wspaniałe danie

Parmigiano-Reggiano duma włoskich serów.

zapraszam do przeczytania artykułu pod linkiem

http://pl.shvoong.com/lifestyle/food-and-drink/2225310-parmigiano-reggiano-duma-w%C5%82oskich-ser%C3%B3w/

Pozdrawiam