Bardzo pyszny i treściwy barszczyk,uwielbiam go gotować,mimo iż zajmuję to trocha czasu - jest sycący i bardzo zdrowy,więc cała rodzinka się zajada :-)Nie zabielam go odrazu,tylko daję po łyżcę śmietanki przy podaniu - dzieciam bardzo smakuje:-)
SKŁADNIKI:
300 g wędzonego boczku
1 duży burak czerwony
2 marchewki
1 szklanka fasoli jaś
4 ziemniaczki
garść szatkowanej kapusty białej lub kiszonej
3 łyżki koncetratu z buraczka
1 kostka z Zielem angielskim i Liściem laurowym
4 łyżki octu
5 łyżeczk cukru
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę umyć i namoczyć na noc (szybko się ugotuję).
Do garnka nalać 2,5 - 3 l wody.Wędzony boczek pokroić na grube plastry,włożyć do wody,dodać namoczoną fasolkę ( można włać z tą wodą w której się moczyła),wrzucić kostkę rosołową i gotować ok.30min.
Burak umyć,obrać i zetrzeć na tarcę o grubych oczkach - włożyć na głęboką patelnię,zalać wodą (równo z buraczkiem) i gotować pod przykryciem,na wolnym ogniu ok. 20min.Po tym czasie wlać ocet,wymieszać i wyłączyć .
Ziemniaczki obrać,umyć i pokroić w kostkę,włożyc do gotujacego się bulionu.Marchewkę oczyścić i pokroić w talarki,dodać do bulionu.Kapustę kiszoną opłukać,surową odrazu wrzucić do bulionu - gotowac jeszcze 20min.Po tym czasie dodać ugotowane buraczki z octem,wymieszać,wlać koncetrat buraczany,dodać cukier,sół i pieprz do smaku - gotować 5min.Wlać do miseczki,udekorować łyzką gęstej śmietanki,można dodać natkę pietruszki i odrazu podawać.Gotowe!
SMACZNEGO!!!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Śledź bloga: RSS Dodaj do ulubionych blogów
Niestety moje niejadki nie lubią zup treściwych tzn. takich w których coś pływa! Ale jak się czyta to brzmi smakowicie!