styczeń19

Żeberka Słodko - Ostre

dodano: 19 stycznia 2010 przez tanika


  Wysmienicie smakują żeberka i mają bardzo subtelny aromat!Wcześniej marynuję mięso, ok.6 godz,przed smażeniem ,bo wtedy jest o wiele lepsze!!!Marynata z papryk i miodu,ale jeśli ktoś nie toleruję miodu,mozna go zastąpić cukrem brązowym. 

SKŁADNIKI:

1 kg żeberek wieprzowych 

2 łyżki papryki ostrej

3 łyżki papryki słodkiej

3 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

1 duża cebula 

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki oleju do smażenia

sól i pieprz świeżo mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

 Żeberka umyć,osuszyc i pociąć na kawałki -każdy z kością.Włożyć do miski,osypać papryką (ostrą i słodką),imbirem i doprawić solą.Wstawić do lodówki na ok.6 godzin - by się marynowało. 

 Na patelnię (lepiej z pokrywką) wlać 2 łyżki wody i sos sojowy,rozgrzać i wyłożyć zamarynowane żeberka,przykryć i dusić 20min.Po tym czasię zdjąć pokrywkę,wyparować powstały sos(na dużym ogniu ),lub go odcedzić (przyda sie do sosów),zmniejszyć ogień,dodać olej i podsmażyć na złoty kolor.Cebulę oczyścić,pokroić w plastry i wyłożyć na żeberka - smażyć 5 min ciągle mieszając.Wyłożyć na półmisek i odrazu podawać  z ziemniakami lub chlebem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Żeberka Słodko - Ostre: Gotowe żeberka są bardzo aromatyczne,a jakie pyszne...:-) Zdjęcie pochodzi z notki Żeberka Słodko - Ostre


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy