styczeń20

Galaretka Egzotyczna

dodano: 20 stycznia 2010 przez tanika


 Pyszna galaretka z ananasem i granatem,dodaję do niej też pianę z ubitych białek - tworzy piękną "podstawę",ale również będzie atrakcyjnie wyglądać w pycharkach :-)

SKŁADNIKI:

1 puszka ananasów w kostkę lub plastrach 

1 owoc granatu

2 łyżki soku z cytryny

2 białka

3 łyzki cukru

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki syropu z ananasa(z puszki)

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ananasy odsączyć,jeśli są w plastrach,to pokroić w kostkę.Oczyścić granat ze skórki,wydostać ziarenka.Zelatynę rozpuścić w gorącym syropię z ananasa z dodatkiem 50 ml wody ,dodać pokrojone ananasy,wymieszać dokładnie  i odstawić  do ostygnięcia.

 Białka ubić na sztywną pianę z odrobina soli,dodać sukier - ubijać jeszczę 5 min,.Do ostygniętej masy ,z ananasami ,dodać sok z cytryny,włożyć pianę z białek i dokładnie wymieszać - wlać do półokrągłej formy lub do pucharków - wstawić do lodówki.Piana wypływa na górę i tworzy ładną "koronę".Podawać zastygniętą galaretkę - z salaterki - wyłożyć na talerz(wcześniej zanurzyć na moment w gorącej wodzie,łatwo wychodzi z formy)pokroić ,a w pucharkach  - podawać udekorowaną kokosowymi wiorkami.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Glaretka Egzotyczna: Ja robiłam tym razem w okrągłej formię,ale w pucharkach wyglada jeszcze bardziej efektownie !!! Zdjęcie pochodzi z notki Galaretka Egzotyczna


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy