styczeń23

Jabłka w cieście piwnym

dodano: 23 stycznia 2010 przez tanika


 Oto propozycja śniadania,które wspaniale smakuję i szybko się przyrządza!Co do piwa i rumu w przepisie ...jeśli są małe dzieci, rumu nie dodawać,a piwo zastąpić wodą gazowaną,a nawet colą!Jabłka najlepiej wybierać duże,poniewarz łatwiej z nich usunąć gniazda,i twarde,by sie nie rozpadały.Polecam - wspaniały smak !!!

SKŁADNIKI:

3 duże i twarde jabłka 

1 szklanka mąki

1 łyżka oleju

3/4 szklanki piwa lub gazowanej wody

25 ml rumu

2 jajka 

3 łyzeczki soku z cytryny

szczypta soli

olej do smażenia

cukier - puder do posypania.

 

PRZYGOTOWANIE:

 Z mąki,jajek,piwa,rumu ( wody gazowanej lub coli),soli i oleju wyrobić mikserem jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Białka można ubić osobno,i delikatnie połączyć z ciastem,wtedy ciasto jest delikatniejsze! 

 Jabłka obrać cięko ze skóry,wyciąć gniazda ostrym nożem lub obieraczką z ostrym końcem (jak na zdjęciu)  by pozostały  w całości,pokroić na plastry ok.1 - 1,5cm. (kształt jak obwarzanki - z dziurką po środku:-)),skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać,by nie połamać..Plastry moczyć w cieścię i kłaść na rozgrzany olej - smażyć po 3 min z każdej strony.Usmażone na złoty kolor jabłka wykładać na papierowy recznik,by odsączyć tłuszcz.Przekladać na talerze porcjami i posypać obficię cukrem pudrem.Podawać na gorąco.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Jabłka w cieście piwnym: Pyszne jabłka i slodziutkie!!! Zdjęcie pochodzi z notki Jabłka w cieście piwnym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy