styczeń23

Niedzielny Rosołek Pyszny

dodano: 23 stycznia 2010 przez tanika


 Niedzielny rosołek gotuję mój mąż i zawsze sie nim zajadają wszyscy,kogo częstujemy - jest bardzo smaczny i pożywny!Gotuje go z mieszanego mięsa:cielęciny i mięsa kury,niepokrojonych jarzyn: marchewki, pietruszki (korzenia),kawałka selera,obsmażonej na ogniu(małym palniku) cebuli i doprawia buljonetką,Warzywkiem i pieprzem czarnym  - wspaniałe polaczenie ,bo rosołek nabiera aromatu i wspaniałego smaku!!!

SKŁADNIKI:

300 g cielęciny

2 udka z kury

4 marchewki

1 korzeń pietruszki 

1 mały seler

1 cebula mała

2 buljonetki (kurza i wołowa)

2 łyżeczki przyprawy Warzywko

pieprz do smaku 

natka pietruszki (łodygi)

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso umyć,włożyć do garnka.Marchewkę,pietruszke i seler oczyścić ze skóry i włożyć do mięsa(nie ktoić).Cebulę obrać i podpieć na ogniu (kladząc na metalowy podstawek na małym palniku ,obracając co jakiś czas,by się podpiekła ze wszystkich stron - jak ta na zdjęciu) - włożyć do mięsa i jarzyn.Zalać do góry garnka  wodą,doprawić bulionetką,Warzywkiem i pieprzem - gotować na wolnym ogniu 45 - 55min (by wołowina była mięka).Mięso z kury i marchewkę  należy wyjąć po 30 min. gotowania,bo się rozgotują!Pod koniec gotowania (ok.5min) włożyć łodygi zielonej pietruszki,zagotowac.

 Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

 Z rosołku wyjąć mięso cielęce  - przecedzić rosołek przez drobne sitko.Marchewkę pokroić według uznania (słupki,plasterki) i dodać do rosołu i podgrzać.

 Na talerze wyłożyć porcję makaronu,zalać rosołkiem z marchewką i udekorowac natką pietruszki,można dodać pokrojone w słupki mieso - odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Niedzielny Rosołek Pyszny: Propozycja podania - pychota !!! Zdjęcie pochodzi z notki Niedzielny Rosołek Pyszny


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy