styczeń25

Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach

dodano: 25 stycznia 2010 przez tanika


 Swietna propozycja podania wieprzowiny - sposób słodko - kwaśny.Wspaniały smak i aromat mięsa z jabłkami,złoty kolor pieczeni - tworzy wyśmienite i pyszne danie,można podawać z chlebem lub ziemniakami,a nawet z ryżem :-)

SKŁADNIKI:

800 - 1000 g mięsa wieprzowego (łopatki lub kotleta)

2 duże kwaśne jabłka

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki rozmarynu

3 łyżeczki papryki słodkiej 

3 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżki oleju

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso umyć,osuszyć papierowym recznikiem.Piekarnik włączyć na 250C, by się nagrzał.Rozmaryn,paprykę słodką,sos sojowy,olej - wymieszać do połączenia wszystkich składników,doprawić solą i pieprzem,wymieszać.

 Mięso dokladnie posmarować przyrządzoną marynatą,wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturzę 250C ok.15 min.(by mięso się ścieło i zarumieniło sie,zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 20 - 30min,wylączyć piekarnik i zostawić w nim mięso.

 Jabłka oczyścić z gniazd i skóry,pociąc na duże kawałki,wyłożyć na patelnię,posypać cukrem brązowym - smażyć na średnim ogniu,ciągle mieszając,by cukier się stopił,a jabłka zmiękły (ok.8 - 10 min. ).

 Mięso pokroić na plastry,na każdy wyłożyć porcję jabłek z powstałym sosem,przybrać zieleniną i odrazu podawac.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach: Propozycja podania. Zdjęcie pochodzi z notki Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy