Wspaniałe ciasto,które zawsze się udaje,jest smaczne i bardzo efektownie wyglada,za każdym razem po innemu :-)Polewę można robić według uznania,ja wolę jednak z czekolady.Składniki podane na jeden keks (do foremki o wym.10 x 28 cm.),przy potrzebię zwiększyć ilośc składników:-)
SKŁADNIKI:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
125 g margaryny
2 łyżki kakao w proszku
tłuszcz do smarowania formy
bułka tarta do posypania formy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
100 g masła
2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki cukru
migdały,pistacje lub orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać przez sitko,wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę roztopić i ostudzić.
Białka (schłodzone) ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę.Nie przyrywając ubijania dodawać po jednym żółtku,ubić,wsypywać po łyżcę mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia - ciągle ubijać.Wlać ostudzoną margarynę i ubijać do połączenia składników.
Foremkę do keksu (o wymiarach wskazanych w opisię) wysmarowac tłuszczem,posypać bułką tartą. Połowe ciasta wylać w formę,do drugiej połowy wsypać kakao i dokładnie wymieszać ciasto.Wylewać ciemne ciasto na górę białego i robić ,widelcem lub patyczkiem do szaszłyków,finezyjne "zawijaski (by ciasto się wymieszało delikatnie - te z kakao jest cięższe).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180C 25-35 min - na złoty kolor,by odstawało od boków formy.Ostudzić.
Składniki na polewę połączyc i gotować na wolnym ogniu,aż masa zgęstnieje do konsystencji śmietany (można jeszcze dodać cukru) - wystudzić i jeszcze płynną polac góre keksu,posypać migdałami lub kruszonymi pistacjami,orzechami.Gotowe!
SMACZNEGO!!!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy
Śledź bloga: RSS Dodaj do ulubionych blogów