styczeń28

Pieczczona Szynka

dodano: 28 stycznia 2010 przez tanika


 

 Wspaniała pieczeń jest z szynki - jest soczysta i chuda,radzę jednak wybierać szynkę wagowo 2-4kg - nie wysusza się i jest o wielę smaczniejsza.Tym bardziej,że można ja podawać odrazu po upieczeniu - na gorąco lub na zimno,zamiast wędliny.Dziś przepis na wersje ostrą,jest pyszna!!!

SKŁADNIKI:

2-3 kg szynka wieprzowa  

3 łyżki papryki ostrej

2 łyżki papryki słodkiej

1 papryczka chili 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka kminku(można mielonego)

2 łyżeczki lub gałązka rozmarynu 

5 ząbków czosnku 

3 łyżki oleju

sól i pieprz czarny

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso umyć i osuszyc papierowym ręcznikiem.Piekarnik włączyć na temp.260C - by się nagrzał do potrzebnej temperatury. 

 W naczynie wsypać paprykę słodką,ostrą,gałkę muszkatołową,majeranek,kminek i rozmaryn (jeśli jest w gałązce,to posiekać drobno liście).,papryczkę chili drobno posiekać,dodać sól,pieprz czarny i łyżke gorącej wody - dokładnie wymieszać,dolać olej i połączyć dokładnie wszystkie składniki.

 Czosnek obrać i pokroić w słupki.Ostrym nożem robić na powierzchni mięsa malutkie  "kieszonki" i odrazu wkładać po słupku czosnku do każdej ,w ten sposób,by czosnek nie wystawał na zewnątrz.Tak naszpikowane czosnkiem mięso posmarować obficię przygotowaną ostrą marynatą i wstawić do mocno nagrzanego (260C) piekarnika - pies 20-30 min.( w zależności od wielkości miesa) by się zaciągło i przypiekło się.Zmniejszyć temp. do 180 C  i piec jeszcze 45 - 55 min.(zależy od wielkości) - można sprawdzić czy jest upieczonę,jeśli przebite szpikulcem wypuszcza przezroczysty sok ,gotowe.Wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso jeszcze na 15min. odrazu podawać,lub dać do zimnego miejsca.Gotowe!

 SMACZNEGO!!!

 

 

 


photo
Pieczona Szynka: W plastrach widać czosnek - nadaje wspaniały aromat.Jest soczysta i pyszna:-) Zdjęcie pochodzi z notki Pieczczona Szynka


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
klaudus 3 lutego 2010 klaudus napisała:

hmmm.. juz jestem głodna ;];]


zgłoś
tanika 4 lutego 2010 tanika napisała:

Polecam - jest naprawde pyszna i chuda:-)