styczeń31

Bruschetta

dodano: 31 stycznia 2010 przez Konto usunięte


 Bruschetta - kanapki włoskie,które sie przyrządza na podsmażonej bagietce z pomidorami lub innym dodatkiem.Ja uwielbiam tą tradycyjną,pomidorową - polecam,są bardzo pyszne :-)

SKŁADNIKI:

1/2 bagietki lub weka

1 duży pomidor

4 ząbki czosnku

5 liści bazylii,pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek 

ewentualnie parmezan

sól i pieprz czarny świeżomielony

 

PRZYGOTOWANIE:

 Bagietkę pokroić na kromeczki o grubości  1,5 cm.Rozgrzać piekarnik do 180C.Posmarować każdą kromkę oliwą i włożyć do piekarnika na 10min.,lub podpiec na opcji grill po 3min. z każdej strony ( do złotego koloru).

  Czosnek obrać,dwa ząbki zostawić w całości ,dwa zgnieśc.Pomidory zalać wrządkiem,po 3 min. zanurzyć w zimnej wodzie - obrać ze skórki i pokroić w kostkę,wymieszać ze żmiażdzonym czosnkiem.Zioła posiekać i dodać do pomidorów,doprawić solą,pieprzem,odrobiną oliwy  - wymieszać.

 Podpieczone kromki natrzeć czosnkiem (ząbkami),na każdą wyłożyc porcję pomidorów z czosnkiem i ziołami,można posypac startym parmezanem,odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Bruschetta: Pychota z pomidorami,czosnkiem i ziołami - chrupiąca rozkosz:-) Zdjęcie pochodzi z notki Bruschetta


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy