luty3

Kolorowy Ryż

dodano: 3 lutego 2010 przez tanika


 Wspaniałe danie dla dorosłych i dla dzieci - owoce z ryżem i cynamonem,smakują wspaniale,wyglądają apetycznie i łatwo się przyrzadza.Smakuję jak na gorąco ze śmietanka,tak i na zimno - krojony plastrami świetnie się prezentuje  :-)

SKŁADNIKI:

200 g ryżu

1 szklanka mrożonych wisień

2 jabłka

200 g śmietany 18%

6 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego i

1 lyżeczka cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

 Jabłka umyć i usunąć gniazda i skórkę,pokroić w plasterki.Wiśnie rozmrozić,wydrylować,włożyć do rondelka,dodać łyżkę cukru i podusić 3 min.Ryż ugotować według wskazówek producenta,zmniejszając czas gotowania o 5min.

 Włączyć piekarnik nagrzać do temperatury  180C.

 Żaroodporne naczynie wyłożyć 1/3 ryżu,położyć na niego warstwe z wisień,posmarować 4 łyżkami śmietany,posypać łyżką cukru,odrobiną waniliowego.Położyć 2/3 częsc ryżu,na ryż wyłożyć 1/2 częsc jabłka,4 łyżki śmietany,posypać 2 łyżkami cukru,odrobiną waniliowego cukru też.Powtórzyć znowu warstwę ryżu,jabłka,zalać resztą śmietany,posypać cukrem i cynamonem - wstawić do nagrzanego piekarnika,zapiekać 15-20 min.na złoty kolor góry.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kolorowy Ryż: Podany na goraco ze śmietanką i wisieńką:-) Zdjęcie pochodzi z notki Kolorowy Ryż


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
Gusiaki 3 lutego 2010 Gusiaki napisała:

Mmmm...znowu coś smakowitego..:)


zgłoś
tanika 4 lutego 2010 tanika napisała:

Dla Was,wszystko :-)Smacznego!