luty5

Awokado

dodano: 5 lutego 2010 przez tanika


 

 Awokado polubiłam jakieś dwa lata temu,wczesniej jakoś nie byłam przekonana do niego,ale teraz jest niezastąpionym owocem w mojej kuchni.

 To owoc ozielonej "bombelkowej" skórcę, tłustym,kremowozielonkawym miąższem,z dużą brązową pestką w środku.Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze jednonasycone,błonnik,witaminy:A,B1,B2,C,PP,K i H,kwas pantotenowy i minerały:wapń,potas,fosfor.Łatwoprzyswajalne tłuszcze są niezastąpione w diecie,owoc jest też zalecany chorym na miażdżycę,nadciśnienie,wskazany na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów.

 W kuchni ma bardzo szeroki spektr zastosowania:dojżałe owoce łatwo sie rozsmarowują,dla tego są stosowane zamiast masła,dodaje też do sałatek,past i koktajli.Ma wspaniały kremowo - orzechowy delikatny smak.Polecam,poniewarz jest bardzo zdrowy i niedrogi,można go kupić w dobrym  warzywnym sklepie lub w marketach.Wybieram miękie owoce,ale można kupić twardę,w pokojowej temperaturze dojrzewaja, za dwa-trzy dni są miękie i kremowe:-)

POLECAM!!!


photo
Awokado: Owoc w rozcięciu Zdjęcie pochodzi z notki Awokado


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy