luty7

Naleśniki z Mięsem i Pieczarkowym Sosem

dodano: 7 lutego 2010 przez tanika


 Swietne danie i fajny sposób na wykorzystanie ugotowanego mięsa i marchewki z niedzielnego rosołku,lub ugotowac osobno mięsko i marchewke na farsz.Są bardzo pyszne i smakują nawet małym niejadkom:-)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

450 g maki

1/2 l mleka

1/2 szklanki wody gazowanej 

2 jajka

3 łyzki oliwy

szczypta soli 

odrobina oleju do smażenia naleśników.

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

2 ugotowane ćwiartki z kurczaka

2 ugotowane marchewki 

1 mała cebulka 

1 łyżka oleju

sól i pieprz

 

SKŁADNIKI NA SOS:

0,5 kg pieczarek

1 kostka Mięsna

1 łyżka masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE:

 Z podanych składników na ciasto,ubić jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany,odstawić na pół godzinki.Usmażyć naleśniki na posmarowanej tłuszczem patelni. 

 Ugotowane ćwiertki obrać z kości,mięso zmiksować z ugotowaną marchewka.Cebulkę obrać,pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinię oleju,połaczyć z miesnym farszem,doprawić do smaku solą i pieprzem.

 Pieczarki umyć i pokroić w plasterki,podsmażyć na lyżcę masła 6 - 8min.Zalać szklanka wody,dodać kostkę Mięsną i pogotować 15min.Zagęscić mąką ziemniaczana: rozpuścić wcześniej w dwóch łyżkach zimnej wody mąke i powoli wlewać do gotującego się wywaru,mieszając,by nie powstały grudki,zagotować i wyłączyc sos.

 Upieczone naleśniki posmarować farszem,złożyć w trójkąty,polać gorącym sosem z pieczarkami,przybrać natką pietruszki i odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Naleśniki z Mięsem i Pieczarkowym Sosem: Propozycja podania - pyszne naleśniczki z sosem :-) Zdjęcie pochodzi z notki Naleśniki z Mięsem i Pieczarkowym Sosem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy