luty8

Bitki w Sosie i Pieczone Ziemniaki

dodano: 8 lutego 2010 przez tanika


 Bardzo pyszne danie z pewnością zasmakuje wszystkim.Pieczone ziemniaki i mięso w aksamitnym sosie - smakota!!!

SKŁADNIKI:

5 plastrów karczku  wieprzowego

8 ziemniaków

1 kostka mięsna

2 łyzki mąki ziemniaczanej 

3 ząbki czosnku

mąka do panierowania

olej do smażenia

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz 

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki dokładnie wyszorować,umyć i pociąć w ćwiartki.Piekarnik włączyć na 200C,nagrzać.Ziemniaki skropić olejem,posypać odrobiną pieprzu,pod koniec pieczenia opruszyć solą,piec 20 min.

 Mięso dokładnie stłuc tłuczkiem,opruszyć solą i pieprzem,opanierować w mące i upiec na ostrym ogniu na złoty kolor,ok.3min. z każdej strony.

 Usmażone mięso przełożyc do rynnika,zalać litrem wody,włożyć kostkę - gotować na wolnym ogniu,od momentu zagotowania się 20min.Mięso wyjąć,sos przecedzić przez drobne sitko,zagotować ponownie,do gotującego się sosu wlać rozpuszczoną,w 4 łyżkach zimnej wody,mąke ziemniaczaną,mieszać,by nie powstały grudki - zagotować.Rozgnieść czosnek i dodać do sosu .Włożyć z powrotem mięso - zagotowac.

 Wyłożyć na talerze porcje pieczonych ziemniaków,plaster mięsa,polać sosem i posypać natka pietruszki - podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Bitki w Sosie i Pieczone Ziemniaki: Propozycja podania ;-) Zdjęcie pochodzi z notki Bitki w Sosie i Pieczone Ziemniaki


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy