luty10

Tort Daktylowy

dodano: 10 lutego 2010 przez tanika


 Bardzo pyszny torcik,który łatwo przyrządzić,nie jest drogi ,ale smakuje naprawde bosko!!!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 jaka

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2  szklanki mąki tortowej

1 torebka cukru waniliowego  

2 łyżeczki masła do formy 

bułka lub maka do posypania formy

 

SKŁADNIKI NA KREM:

200 g daktyli suszonych

1/2 szklanki cukru

150 g masła

250 ml śmietanki 30%

 

SKŁADNIKI DO DEKORACJI:

5 łyżek płatków migdałowych

5 daktyle suszone

2 łyzki posypki czekoladowej

100 g białej czekolady 

1 łyżka masła 

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 

 Jajka ubić z cukrem na puszystą mase,dodać śmietanę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy,mąkę przesianą przez sitko - wszystko dokładnie wymieszać na jednolita masę.

 Piekarnik nagrzać do temp. 180C,włożyć pustą forme,by się zagrzała - wyjąc,wysmarować masłem,wysypać mąką lub bułką tartą i wlać ciasto,wstawić do piekarnika i piec 40min.na złoty kolor,ostudzić i przekroić na dwie części. 

 PRZYGOTOWANIE KREMU:

 Daktyle oczyscić z pestek,pociąc na drobne kawałki i zalać wrzątkiem - odstawić na 1,5 god.

 Smietankę 30%(mocno schłodzoną,conajmniej 12godz.) ubić z cukrem na puszystą piane,stopniowo dodawać po łyżeczcę masła - ubijać na jednolity krem - 4 łyzki kremu odebrać do miseczki (na ozdobę boków tortu.).Daktyle przecedzić,ostudzić i dodać do kremu,wymieszać dokładnie - włożyć do lodówki na 35min.

 Dolną częśc tortu posmarować obficię kremem,nałożyć górną część i delikatnie docisnąć.Boki tortu dookoła posmarować czystym kremem (który odłożyliśmy wczęśniej),obsypać płatkami migdałowymi - wstawić do lodówki na 30min.

PRZYGOTOWANIE POLEWY I DEKORACJA:

 Czekoladę rozpuścić z masłem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu,ciągle mieszając,ostudzić,ale jeszcze płynną wylać na górę tortu,równomiernie rozprowadzić.Daktyle położyć pośrodku tortu w formie kwiatka,posypać płatkami migdałowymi,posypka czekoladową lub tartą czarną czekoladą - dać do lodówki na 6 - 8 godz.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Tort Daktylowy: Gotowy tortik - jest taki pyszny:-) Zdjęcie pochodzi z notki Tort Daktylowy


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy