luty11

Wspaniały Chrust

dodano: 11 lutego 2010 przez tanika


 Tłusty Czwartek trwa,po pączkach moje domowniki zażyczyły chrustu - wiec niema sprawy.Bardzo łatwo się robi,najważniejsze to rozwałkować bardzo cieniutko ciasto,wtedy jest delikatny i chrupiący - podany z cukrem pudrem jest wspaniały !!!

SKŁADNIKI:

500 g mąki

6 żółtek

4 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka cukru 

3 łyzki Whisky lub wódki 

szczypta soli

250 g oleju 

2 kostki smalcu

cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę,zrobić wgłębienie po środku,dodać żółtka,śmietanę,cukier,whisky,sól - zagnieść i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.Podzielić na trzy części,po jednej rozwałkować bardzo cieniutko,ok 2-3mm. i wycinać  paski o szerokości 2cm. i długości 10-15cm.Każdy na środku rozciąć wzdłuż i wywinąć przez powstały otwór (jak na zdjeciu) - rozłożyć na descę.

 Olej ze smalcem rozgrzać bardzo mocno,wrzucić odrobinkę ciasta,jak odrazu się zazłoci,można piec chrust - wkładać do naczynia po kilka sztuk i smażyć z obu stron na złoty kolor.Usmażone osączyć z tłuszczu,na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem,wystygniety chrust posypać cukrem pudrem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Wspaniały Chrust: Gotowy - posypany pudrem,pyszny i chrupiący :-) Zdjęcie pochodzi z notki Wspaniały Chrust


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy