luty12

Galaretka z Golonki

dodano: 12 lutego 2010 przez tanika


 Uwielbiam galaretkę mięsną,mój mąż robi ją tak pyszną,że zajadają się wszyscy,nawet dzieci!.Zrobiona na golonce ma wspaniały smak i dużo mięska.Mąż dodaje marchewkę,groszek zielony i ,czasami ,jajko,jednak tym razem mięso i warzywa - polecam,jest przepyszna :-)

SKŁADNIKI:

3 nieduże golonka 

5 marchewek

1 duża puszka groszku

2 kostki z Zielem Angielskim i Liściem Laur.

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Golonka umyć,marchewkę obrać - włożyć do garnka,zalać wodą ponad mięso,dodać kostki,sól i pieprz - gotować na małym ogniu,aż golonka będą się rozpadać,marchewkę wyjąc wczesniej,gdy będzie mięka.Robimy próbę:nabrac odrobinę wywaru na łyżeczke,podmuchać,by nie sparzyć się i zamoczyć usta,podmuchać i spróbować złączyć i rozłączyć,jak będą mocno się kleiły - jest gotowy!

 Golonka wyjąc,wywar przecedzić przez drobne sitko i dać do zimnego miejsca,by ostygł.Mięso ostudzic,obrać z kośći i zbędnego tłuszczu,rozdrobnić mieso na małe kawałki.

 Do miseczek dajemy  - na dno pokrojoną w plasterki marchewke,potem odcedzony groszek,mięso i zalewamy tężejącą galaretką - wystudzić.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Galaretka z Golonki: Podaję na liściach sałaty i z warzywami Zdjęcie pochodzi z notki Galaretka z Golonki


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy