luty16

Pieczone Ziemniaki z Warzywnymi Sakiewkami

dodano: 16 lutego 2010 przez tanika


 To bardzo pyszne i efektowne danie,ziemniaki sie piecze w skórkach i z surowym boczkiem w środku,sakliewki są z warzywami i wędzonką,duszone bez dodatku tłuszczu!

SKŁADNIKI:

10 kształtnych ziemniaków

10 plastrów surowego boczku

4 marchewki

1 duża cebula

1/2 selera

150 - 200 g wędzonki

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki dokładnie wyszorować,umyć i osuszyć,rozciąć na pół,do każdego włożyć plasterek surowego,opruszonego solą i pieprzem, boczku i szczelnie owinąc folią aluminiową - tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200C,piec 35-45min.

 Marchewkę i seler obrać ze skórki,pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pociąć w kosteczkę.Wędzonkę pokroić w drobna kostkę też - doprawić wszystko solą i pieprzem,posypać natka pietruszki.Z pergaminowego papieru wyciąć dwa duże lub cztery mniejsze kwadraty,na środek każdego wyłożyć warzywa,szczelnie zawiązać z góry(by się ładnie udusiły i nie wypuściły soku) - włożyć do piekarnika,piec 25-35min.Podawać sakiewki razem z ziemniaczkami,oczyszczonnymi z folii.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Pieczone Ziemniaczki z Warzywnymi Sakiewkami: Tak podaję :-) Zdjęcie pochodzi z notki Pieczone Ziemniaki z Warzywnymi Sakiewkami


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy