luty17

Paela z Owocami Morza i Warzywami

dodano: 17 lutego 2010 przez tanika


 Wspaniałe danie dla gurmanów - pyszny smak i różnorodnośc składników komponuje się w wykwitne danie!Ja uwielbiam owoce morza,na talerzu skrapiam paelę sokiem z limonki,dodaje niesamowitego posmaku.Polecam! 

SKŁADNIKI:

500 g mieszanki owoców morza

1 cebula

1 czerwona papryka

1 marchewka

1/2 brokuła

1 pomidor 

200 g ryżu 

3 ząbki czosnku 

15 czarnych oliwek bez pestek

500 ml bulionu z kostki 

pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka papryki ostrej

szczypta szafranu  

1 limonka lub cytryna

oliwa do smażenia

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę,dodać pokrojoną drobno cebulkę i zmiażdżony czosnek - smażyć 3min.Wsypać do cebulki suchy ryż i ,ciagle mieszając,smażyć 3-4min.Zalać bulionem,dodać szafran,ostrą paprykę,gotować pod przykryciem,czas od czasu mieszajac,5min.Dodać obrane,umyte i pokrojone na drobne kawałki warzywa,pomidor wcześniej sparzyć i sdjąć skórkę- dusić pod przykryciem15min.

 Owoce morza rozmrozić,wrzucić na patelnię,odparować wodę i podsmażyć na ostrym ogniu 3min.Przełożyć do paeli i dusić jeszcze 3min.Dodać pokrojone w plasterki oliwki,doprawić solą i pieprzem  - delikatnie wymieszać,posypać natką i zostawić pod przykryciem na 5min.

 Limonkę wyszorować i sparzyc,rozciąć na 4 części.Paelę podajemy w woku,udekorowaną limonkami,na talerzu wygnieśc sok na potrawę według uznania.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Paela z Owocami Morza i Warzywami: Gotowa paela - podajemy w woku lub patelni,udekorowane limonkami lub cytryną. Zdjęcie pochodzi z notki Paela z Owocami Morza i Warzywami


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
Konto usunięte 17 lutego 2010 Konto usunięte napisała:

Wygląda pysznie:))


zgłoś
tanika 18 lutego 2010 tanika napisała:

Smakuję jeszcze lepiej:-)naprawdę warto przyrządzić to danie - pychota!!!