luty17

Pizza z Tuńczykiem i Szpinakiem

dodano: 17 lutego 2010 przez tanika


 Ta pizza jest wspaniała,i wbrew pozorom,że szpinak be,be,fuj! - smakuję rewelacyjnie!Warto spróbować,a napewno się rozsmakujecię na dobre:-)

SKŁADNIKI:

25 g świeżych drożdży

500 g mąki 

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki cukru

4 łyżki oleju

500 g szpinaku mrożonego

1 cebula

5 łyżek oliwy Extra Virgine 

2 puszki tuńczyka w zalewie

150 g sera żółtego

16 zielonych oliwek nadziewanych

4 łyżki ketchupu

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  Drożdże pokruszyć,wymieszać z 50ml letniej wody,odstawić na 15min.

 Mąkę wsypać do miski,po środku zrobić dołek,wylać drożdże,dodać sól,cukier i olej,stopniowo dolewać 200ml. ciepłej wody i zagnieść gładkie ciasto,by nie kleiło się do rąk - przykryć ściereczka i odstawić na 2-3godz.,do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

 Z ciasta uformować dwa placki lub cztery(według uznania),z powiekszonymi brzegami,wyłożyć na wyścielone pergaminem blaszki,widelcem porobić nakłucia w spodach,przykryć i odstawic do wyrośnięcia na ok.35min.

 Szpinak rozmrozić,rozdrobnić na mniejsze kawałki.Cebulę obrać,pokroić w piórka.Ser pokroić w kosteczkę lub w plastry.Oliwki rozkroić na pół.Piekarnik włączyc i nagrzać na 220C.

 Ciasto posmarować kechupem,wyłożyć szpinak,na niego rozdrobnionego na drobne kawałki tuńczyka,opruszyć sola i pieprzem,dodać cebulkę,wysypać oliwki i kawałki lub plastry sera,skropić z góry oliwą  - wstawić do piekarnika i piec 20 - 30min.,na złoty kolor.Gotowe!

 

 


photo
Pizza z Tuńczykiem i Szpinakiem: Upieczona - pychota!!! Zdjęcie pochodzi z notki Pizza z Tuńczykiem i Szpinakiem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy