luty18

Placek po Węgiersku

dodano: 18 lutego 2010 przez tanika


 To wspaniałe i treściwe danie,które przyrządza mój mąż,zajmuję trocha czasu w przygotowaniu,ale warto!W tym przepisię z sosem drobiowo - warzywnym i pieczarkami,którym obficię się polewa placek ziemniaczany - pychota!!!

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków 

1-2 łyżki mąki pszennej

1 jajko

1 ćwiartka kurczaka

1 papryka czerwona

8 pieczarek

1 cebulka 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 bulionetka

2 łyżki masła

olej do smażenia

pęczek natki

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach,dodać mąkę pszenną i jajko,doprawić odrobiną soli i pieprzu - dokładnie wymieszać i usmażyc duże placki na małej ilości oleju,odsączyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i włożyć do ciepłego miejsca,by nie ostygły(np.piekarnika podgrzanego).

 Ćwiartkę kurczaka umyć,zalać 1,5l wody,dodać bulionetkę i ugotować.Mięso wyjać z bulionu,obrać mięso,rozdrobnić i włożyć z powrotem do bulionu.

 Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,paprykę oczyścić i pokroić w kostkę też.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,podsmażyć na maślę,dodać cebulkę,paprykę - smażyć jeszczę 5min,ciągle mieszając.Całośc włożyć do bulionu i kurczaka - gotowac 5min.

 W 5 łyżkach zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się bulionu - zagotować,ciągle mieszajac,by nie powstały grudki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Posikaną drobno pietruszkę wsypać do sosu,wymieszać i wyłączyć.Nie przykrywać!,bo sos zrzednie!.

 Na placki nałożyć mięso,pieczarki i warzywa z odrobiną sosu - złożyć na pół,z góry,też ,polać sosem z dodatkami,udekorować natka,odrazu podawac.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 

 


photo
Placek po Węgiersku: Tak podaję:-) Zdjęcie pochodzi z notki Placek po Węgiersku


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy