luty19

Zupa z Selerem Naciowym

dodano: 19 lutego 2010 przez tanika


 Speciał mojego męża,przekonał mnię do tej zupy,mimo iż nie przepadam za selerem,ale byłam zaskoczona!Zdrowa zupka pewna smaku warzyw i aromatu selera naciowego - delikatne łodygi smakują wspaniale,dodatek wieprzowiny lub wołowiny,a zupa staje się smaczniejsza i bardziej sycąca:-)

SKŁADNIKI:

1 kg selera naciowego

500 g chudej wieprzowiny lub wołowiny

3 ziemniaki

2 duże marchewki

1 kostka rosołowa

1 liść laurowy 

1 łyżeczka ostrej papryki

pęczek koperku

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  Mięso umyć, pokroić w kostkę,zalać 3l wody,dać kostkę rosołową,liść laurowy - doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym ogniu,pod przykryciem,20min.

 Seler naciowy umyć,odciąć liścię,łodygi pokroić w wplasterki o grubości 1cm.Ziemniaki i marchewkę obrać,ziemniaki pokroić w kostkę,marchewkę w plasterki - włożyć do wywaru,gotować 10min.Dodac seler naciowy - gotować jeszcze 15 - 20min.aż warzywa będą miękie.Doprawić solą,papryką ostrą i pieprzem,włożyć łodygi koperku (górę zostawić do posypania zupki) - pogotować 3min.,łodygi pietruszki i liść laurowy wyjąć.Zupę nalać do talerzy,przybrać koperkiem i odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Zupa z selerem naciowym: Gotowa do podania :-) Zdjęcie pochodzi z notki Zupa z Selerem Naciowym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy