luty20

Bezy z Mascarpone i Żurawiną

dodano: 20 lutego 2010 przez tanika


 Beza jest wspaniałym deserem,dziś proponuję przepis na kakaowe bezy,które zasmakują nawet wybrednym:-)Wspaniała słodycz kakaowej bezy dopełniona kremowym smakiem mascarpone i delikatną goryczką żurawiny - połączenie wspaniałe!!!

SKŁADNIKI:

4 białka

200 g cukru drobnego

1/2 łyżeczki kakao

szczypta soli

250 g mascarpone

dżem żurawinowy

 

PRZYGOTOWANIE:

 Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę,wsypać cukier i ubijać,aż się rozpuści,a piana stanie się sztywna i lśniąca.

 Piekarnik rozgrzać do 120C.Blaszki wyłożyc pergaminowym papierem,na papier,za pomocą dwóch łyżek, wykładać nieduże porcje piany,górę poruszać,by tworzyły się "rożki",robić duże odstępstwa między bezami,bo rosną w trakcię suszenia.Wstawić do piekarnika i suszyć 2,5 - 3godz.Po wysuszeniu mają karmelowy kolor.

 Bezy wyjąć z piekarnika i wystudzić,by stały się twarde.Wyłożyc do pojemnika,jeśli chcemy by bezy przechowały się parę dni,włożyć je do puszki i szczelnie zamknąć,by nie naciągły wilgoci,bo zmiękną.

 Przygotować maskarpone:włożyć do niego parę łyżek  żurawinowego dżemu (lepiej wybierać z całymi jagodami,ładnie się prezentuję,ja używam Rolnika na zdjeciu) i delikatnie wymieszać,by mascarpone było trocha białe i z żurawiną.Masą smarować bezę i delikatnie doklejać drugą - takie ciastka należy odrazu podawać i jeść,bo zmiękną. Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Bezy z mascarpone i żurawina: Gotowe ciastko :karmelowa beza i mascarpone:białe i żurawinowe - pysznie smakuję! Zdjęcie pochodzi z notki Bezy z Mascarpone i Żurawiną


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy