luty20

Pikantny Kurczak i Makaron z Sosem Serowym

dodano: 20 lutego 2010 przez tanika


 Sos serowy przygotowuję z topionych serków,lepiej wybierać miękie rodzaje,bo łatwiej i szybciej rozpuszczają się.Dodaje serek smakowy,dziś pieczarkowy,ale również szynkowy czy ziołowy,klasyczny  - świetnie wzbogaca aromat sosu,no i za każdym razem inny smak :-)

SKŁADNIKI:

4 ćwiartki kurczaka

400 g makaronu rurek lub kolanek 

300 ml mleka

3 serki topione

3 łyżeczki ostrej papryki

4 łyżeczki papryki słodkiej

3 ząbki czosnku

5 łyżek oleju

sól i pieprz 

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ćwiartki umyć,osuszyć i zalać przygotowaną marynatą:3 łyzeczki ostrej papryki,2 łyżeczki słodkiej(1 łyżeczkę zostawić do posypania sosu),zmiażdżony czosnek,sól i pieprz,zalać olejem - dokładnie wymieszać.Zamarynowane ćwiartki wstawić do lodówki na 1god.Nagrzać piekarnik na 200C,ćwiartki wyłożyc do naczynia żaroodpornego i piec na złoty kolor,ok 30-40min.

 Makaron ugotowac według wskazówek na opakowaniu,skracając czas o 5min.zostawić w wodzie,przykryć pokrywką. 

 Przygotować sos:mleko zagotować,włożyc pokrojony na małe kawałki serek i ,ciągle miszajac,rozpuścić go,doprawić do smaku pieprzem i sola,można też dodać masełko. 

 Makaron przecedzić, wyłożyc na talerze,polać sosem serowym i posypać słodką papryką w proszku,obok wyłożyć upieczone udko - podawać z ogórkiem korniszonym lub surówką.Gotowe! 

 SMACZNEGO!!!

 


photo
Pikantny kurczak i makaron z sosem serowym: Tak podaję,można też posypać zieleniną Zdjęcie pochodzi z notki Pikantny Kurczak i Makaron z Sosem Serowym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy