luty21

Bigos

dodano: 21 lutego 2010 przez tanika


 Pyszny bigos z kiszonej i słodkiej kapusty na mięsie wieprzowym i z wędzonym boczkiem - wspaniały smak i aromat, czym dłużej stoi ,tym lepszego smaku nabiera,a gotuje się go bardzo łatwo:-) 

SKŁADNIKI:

500 g kiszonej kapusty

500 g kapusty białej

800 g wieprzowej łopatki

500 g wędzonego boczku

1 duża cebula 

2 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

3-4 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka słodkiej papryki 

2 łyżki oleju

cukier,sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kapustę białą umyć i poszatkowac - zalać wodą i pogotowac 20min.Kiszoną kapustę pociąc na drobniejsze kawalki,dodać liście laurowe i ziele angielskie - zalać wodą i gotować,również,20min.

 Mięso wieprzowe umyć i pokroić na małe kawałki,wędzony boczek pokroić w kosteczkę - wyłożyć na rozgrzaną,z olejem, patelnię i smażyć ,czas od czasu mieszając,na złoty kolor.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,dodać do mięsa i podsmażyć chwileczke.

 Do dużego rynnika włożyć kapusty,białą i kiszoną, z wodą w której się gotowały,jeśli kiszona jest bardzo kwaśna,wlać tylko część,dodać podsmażone mięso i cebulkę,doprawić słodką papryką - gotować wszystko,czas od czasu mieszając,ok 25-30min.Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy,doprawić do smaku cukrem,solą i pieprzem - pogotować 5-10min.Podawać z pieczywem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Bigos: Podaję z pieczywem Zdjęcie pochodzi z notki Bigos


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy