luty21

Kaczka w Pomarańczach

dodano: 21 lutego 2010 przez tanika


 Kaczka wyśmienicie smakuję,bo choć nie posiada zbyt dużo mięsa,jest ono bardzo aromatyczne.Ja kaczkę posypuję wczesniej majerankiem,a pod czas pieczenia smaruję sosem sojowym i obkładam pomarańczami,natomiast do środka wkładam jabłka - dają niesamowity smak słodyczy i fajnie pasują do kaczego mięsa :-)

SKŁADNIKI:

1 kaczka

5 łyżeczek majeranku

3 jabłka słodko- kwasnie

1 duża pomarańcza

2 łyżki sosu sojowego 

olej do pieczenia

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kaczkę dokładnie umyć,osuszyć,obsypać majerankiem,w środku też,opruszyć solą i pieprzem - szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na 6godz.

 Piekarnik nagrzać do 200C.Jabłka obrać ze skóry,wyciąć gniazda i pokroić w kostkę,jeśli są kwaśne można je posypać cukrem brązowym lub polać odrobinką miodu (wspaniały aromat!),i włożyć do środka kaczki,wykałaczkami spiąć,tuszkę posmarowac olejem i sosem sojowym  - wstawić do piekarnika,po20 min.zmniejszyc temp.na 180C i piec jeszcze,polewając czas od czasu powstałym ciemnym sosem, 1,5 - 2godz.(zależy od wielkości kaczki),sprawdzać przekuwając szpikulcem,jeśli wychodzi przezroczysty płyn,gotowa.Pół godziny przed końcem pieczenia,obłożyc kaczkę obraną ze skóry i  pociętą w plastry pomarańczą,polać powstałym sosem i zapiekać.Podawać z ryżem lub pieczywem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kaczka w pomarańczach: Upieczona w pomarańczach i powstałym sosie ciemnym. Zdjęcie pochodzi z notki Kaczka w Pomarańczach


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy