luty22

Kalafior Zapiekany pod Beszamelem

dodano: 22 lutego 2010 przez tanika


 Pyszny sposób na smaczny kalafior - sos beszamel jest smaczny,kremowy i bardzo łatwo się go przyrządza.Górę zapiekanki posypuję płatkami kukurydzianymi,bułką tartą  lub serem tartym - chrupiąca rozkosz:-) Swietnie smakuje jako dodatek do mięs i pieczeni!

SKŁADNIKI:

1 kalafior

500 ml mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżeczki masła 

1 szklanka płatków kukurydzianych

masło do formy

cukier i sól

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kalafior umyć,zalać wodą,dodać łyżkę soli i zagotować,wyłączyć ogień i przykryć pokrywką,po 15min,wyjąć kalafior,rozdzielić na różyczki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

 Zimne mleko wymieszać dokładnie z mąką,by nie było grudek,włożyć masełko,dodać szczyptę soli i cukru - zagotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając.Gotować 2min.jeśli jest potrzeba,jeszcze doprawic do smaku sola i cukrem.Gotowy sos wylać na kalafior,by pokrył go w całości,posypać płatkami i wstawić do nagrzanego, na 180C ,piekarnika - zapiekać 20-25min.Odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kalafior zapiekany pod beszamelem: Gotowa zapiekanka - chrupiące płatki i kremowy sos - pycha! Zdjęcie pochodzi z notki Kalafior Zapiekany pod Beszamelem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy