Pyszny sposób na smaczny kalafior - sos beszamel jest smaczny,kremowy i bardzo łatwo się go przyrządza.Górę zapiekanki posypuję płatkami kukurydzianymi,bułką tartą lub serem tartym - chrupiąca rozkosz:-) Swietnie smakuje jako dodatek do mięs i pieczeni!
SKŁADNIKI:
1 kalafior
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki masła
1 szklanka płatków kukurydzianych
masło do formy
cukier i sól
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior umyć,zalać wodą,dodać łyżkę soli i zagotować,wyłączyć ogień i przykryć pokrywką,po 15min,wyjąć kalafior,rozdzielić na różyczki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Zimne mleko wymieszać dokładnie z mąką,by nie było grudek,włożyć masełko,dodać szczyptę soli i cukru - zagotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając.Gotować 2min.jeśli jest potrzeba,jeszcze doprawic do smaku sola i cukrem.Gotowy sos wylać na kalafior,by pokrył go w całości,posypać płatkami i wstawić do nagrzanego, na 180C ,piekarnika - zapiekać 20-25min.Odrazu podawać.Gotowe!
SMACZNEGO!!!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto
Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy
Śledź bloga: RSS Dodaj do ulubionych blogów